Upute

Izvor: Wikidesk

Skoči na: orijentacija, traži
Provjereni sadržaj - CARNet Helpdesk

Sadržaj na ovim stranicama provjerio je CARNet Helpdesk. Provjerom nisu utvrđene nikakve štetne posljedice pravilnom primjenom uputa. Napominjemo kako sve radnje i podešavanja na Vašem računalu radite isključivo na vlastitu odgovornost.

Provjereno.jpg


Sadržaj

U HUSO sustavu postoje tri vrste elektroničkih adresa:

a) Elekroničke adrese korisnika (oblika ime.prezime@skole.hr ili ime.prezime@identifikator-ustanove.skole.hr )

b) Grupni aliasi – simboličke e-mail adrese unutar HUSO sustava

c) Elektroničke adrese na sekundarnoj domeni škole

Elektroničke adrese korisnika

Elektroničke adrese su namijenjene djelatnicima škola i učenicima. Izdaje ih imenovani administrator imenika u školama otvaranjem elektroničkog identiteta u sustavu HUSO. Svaki učenik, odnosno djelatnik ima pravo na jednu elektroničku adresu koja je oblika ime.prezime@skole.hr ili ime.prezime@ identifikator-ustanove.skole.hr. Adresa ime.prezime@skole.hr je vezana uz korisnika bez obzira kojoj ustanovi pripada i prati ga tijekom školovanja, odnosno rada u sustavu osnovnih i srednjih škola.

Navedenu elektroničku adresu je moguće koristiti prijavom na CARNet-ov Webmail kojem je moguće pristupiti na adresi webmail.skole.hr . Prijava se ostvaruje upisivanjem dobivene korisničke oznake i lozinke.


Grupni aliasi – simboličke e-mail adrese unutar HUSO sustava

Simboličke elektroničke adrese namijenjene su djelatnicima škola i učenicima. Administrator u školi može dodati proizvoljan broj simboličkih adresa koje bi učenici i djelatnici koristili. Koriste se za slanje poruka na više elektroničkih adresa odjednom bez da je potrebno poznavati svaku adresu posebno. Važno je napomenuti da je sastavni dio svakog grupnog aliasa domena škole, odnosno @identifikator-ustanove.skole.hr. Na primjer za Osnovnu školu Skalice Split, mail alias glasio bi nesto@os-skalice.skole.hr.


Princip rada simboličkih e-mail adresa unutar HUSO sustava

Simbolička adresa funkcionira na principu prosljeđivanja. Dakle, to nije stvarna elektronička adresa sa korisničkim imenom i lozinkom, nego se za svaki kreirani grupni alias određuje kome će se poruke zaprimljene na tu adresu prosljeđivati. Dakle, ako korisnik pošalje elektroničku poruku na e-mail adresu aliasa ured@os-skalice.skole.hr, tu poruku će zaprimiti svi korisnici čije su odabrane adrese vezane uz taj alias.

Dodavanje simboličkih e-mail adresa

Simboličke e-mail adrese (grupni aliasi) se dodaju prijavom u Cadmin sustav (admin.skole.hr). Klikom na poveznicu „Dodaj novi grupni alias“ (Slika 1) otvara se stranica s obrascem za dodavanje grupnog aliasa. Potrebno je unijeti naziv grupnog aliasa i nakon toga odabrati korisnike ili grupu korisnika koji ce biti obuhvaćeni ovim aliasom. U dijelu „Automatski unos“ vidljive su grupe korisnika i poveznica na sve korisnike. Administrator odabire jednu grupu (razred) i klikom na gumb Prikaži korisnike, u zadnjem prozoru na stranici, bit će vidljivi svi korisnici koji pripadaju odabranoj grupi. Pomoću poveznice „Označi sve“ administrator odabire sve korisnike, a klikom na gumb „Dodaj“, svi označeni korisnici bit će prikazani u prozoru „Odabrani korisnici“. Klikom na gumb „Spremi“, kreiran je novi grupni alias. Forma za Ručni unos omogućava pojedinačni unos e-mail adresa unutar željenog grupnog aliasa. Bitno je napomenuti da se sustav ažurira svakih 30 minuta pa je potrebno pričekati prvo ažuriranje kako bi izmjene postale aktivne.

Slika 1.jpg
Slika 1
Slika 2.jpg
Slika 2


Elektroničke adrese na sekundarnoj domeni škole

Ukoliko škola ima registriranu sekundarnu domenu te je ista upisana u HUSO sustav moguće je koristiti i elektroničke adrese tipa:

- Ime.Prezime@sekundarna_domena (npr. Petar.Petrovic@os-zagreb.hr)

- alias@sekundarna_domena (npr. ravnatelj@os-zagreb.hr)

Da bi navedene adrese funkcionirale u polje "MX record za sekundarnu domenu" treba biti upisan zapis mx.skole.hr (Slika 3) .

Slika 3.jpg
Slika 3
Osobni alati